Какво е Фън Шуй

Триумфалното шествие на Фън Шуй по света започва през средата на XX в. Учението е известно още като “Фенг Шуй” и в буквален превод означава “вятър и вода”.
Фън Шуй съществува от около 5 000 г., родило се е в Древен Китай и векове наред е било тайно знание, обслужващо интересите единствено на императорите.

Днес то се радва на голяма почит в Китай, Хонг Конг, Индия и Тайланд. Мнозина твърдят, че икономическия им растеж се дължи именно на спазването на принципите на Фън Шуй.

Не само домовете и офисите там се строят съобразно неговите правила, но и всеки уважаващ себе си бизнесмен не подписва договор, без да се консултира със специалист по Фън Шуй.

Като цяло Фън Шуй е наука и изкуство за създаване на хармонична и здравословна среда за живот и работа.То съдържа строга система от правила и принципи, чрез които се постига богат и пълноценен живот. Като крайната цел е балансирането на енергиите в личното пространство на човека – там където той живее и работи. В основата на Фън Шуй лежат принципите на китайската философия: “Взаимодействието между Ин и Ян” и “Баланса на петте елемента”, “Цикъла на пораждането” и “Цикъла на разрушението”.

Основната идея във Фън Шуй е, че околната среда влияе пряко на здравето и късмета. Знанията по Фън Шуй позволяват да извлечем максимална полза от обкръжаващото пространство, учат да не се борим със света, а мъдро да го моделираме, извличайки полза от благоприятното и трансформирайки негативното.

Как  да  привлечем богатството и късмета и да увеличим материалното си благосъстояние? Добре ли се чувстваме у дома и в офиса? Доволни ли сме от своите успехи и кариера? В семейството цари ли мир и съгласие?

Ако всички отговори са положителни, вие сте щастлив човек. Но ако искате да промените нещо, можете да се обърнете за помощ към Фън Шуй.

Фън Шуй разглежда дома като жив организъм. Ако енергията в нашето тяло се движи свободно, ако тя е в достатъчно количество, то ние сме здрави. Ако, обаче енергията се блокира – ние се разболяваме. Домовете, в които живеем също са изпълнени с невидима жизнена сила, която се нарича Ци. Затова домът изисква не по-малко внимание от тялото ни. Целта е енергиите в него да текат плавно и безпрепятствено. Повече свежа, жизнена енергия осигурява по-здравословна среда за човека. Той се чувства комфортно на такова място, спи добре, боледува по-малко, по-лесно решава проблемите си, повече му върви. Балансираната среда осигурява храна за енергийната система на човека, тя го подкрепя.
Като много древен народ, идващ от Изток, още Прабългарите са почитали енергиите, властващи в Природата и влияещи пряко или индиректно върху човека. Затова те смятали, че Вселената е изпълнена с особенна енергия, която изпълва всичко и всеки. Затова изкуството на Фън Шуй не е чуждо на българските традиции и представи за хармоничен живот. Древни български суеверия и ритули са преминали изпитанието на вековете и са достигнали до нас, предвани от поколение на поколения. Хвърлянето на сол през рамо против уроки, каденето с етерични масла (тамян) за пречистване, поставянето на подкова за късмет, старите поговорки: „Не сядай на ъгъл!…“, “Не подавай през прага!” и още и още…
Прабългарският календар (признат от Юнеско за най-точния в древността) е много близък с китайския. Някои изседователи дори смятат, че китайците са го взаимствали от българите, обитаващи северните провинции в началото на първото хилядолетие от н.е. И прабългарският календар е изграден върху цикъла на 12-те животни. В “Именник на българските канове” от VII.в. четем: “Аспарух управлява 61 години. Родът му е Дуло. Роден  е в годината на Коня. А властта му е дадена в годината на Тигъра, месец първи.”  Векове наред ние сме пазели древните си традиции, отгласи от които и до ден днешен могат да се намерят в стари предания.

За да поощрят добрите енергии около себе си, хората се е научили да използват различни техники за строителство, подредба и пречистване на енергиите около себе си, започнали  да използват силата на полускъпоценните камъни и кристалите. Всичко това, заедно с използването на различни символи – изображения, фигури, статуетки,икони се превръща във вековна практика, даваща плодове чрез създаването на естетически и философски концепции и изкуства, изучаващи взаимодействието на енергиите в Природата и влиянието им върху човека. Една от най-древните философски школи е тази на Фън Шуй.


Тези бутончета са връзки към сайтове, в които можете да качите линк към тази статия.
  • Svejo.net
  • Piron.bg
  • Lubimi.com
  • Pipe.bg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • del.icio.us
  • Digg

Оставете своя коментар

 

 

 

Можете да използвате тези HTML тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>