Ренесанс на ниската маса в хола

Ниските масички пред меката мебел в дневната си бяха истински хит по времето на социализма. Дали причината бе в строителството, често пропускащо да “снабди” малките апартаменти със специално трапезарно помещение, или в нещо друго – историята мълчи. Но е факт, че в онези години нямаше дом без подобна мебел. С идването на демокрацията у нас дойдоха и разни други благини, разчупващи интериора и понякога премахващи изцяло въпросната малка маса.

Постепенно позабравената и леко пренебрегвана ниска маса се завръща триумфално. Може да се каже, че изживява истински ренесанс. Е, малко по-различна от моделите от близкото минало, малко по-артистична и определено извън познатите стандарти.

Актуалните тенденции при ниската маса налагат две основни линии – на мебелите от стъкло и на все по-снишаващите се модели. При някои предложения разстоянието от плота до земята е буквално няколко сантиметра, при други – такова изобщо няма.

Колкото до стъклените масички, то те бяха хит и преди години. Тези обаче са от друг калибър. Има някои сходни черти с моделите от миналото, но новите са много по-разчупени като форма и комбинации на използваните материали.

Независимо от вида на избраната мебел обаче има едно условие, на което сте длъжни да се подчините, ако решите да заложите на такъв вариант. Става дума за точен подбор. Не всяка малка маса пасва на всяко обзавеждане и всяко жилище.

Първото, с което се налага да се съобразите, е размерът на дома. Не е без значение дали жилището ви е просторно или маломерно. Във втория случай е задължително да изберете такъв тип маса, но да бъде с размери, достатъчни за хранене на семейството. Така ще си спестите високата и доста по-обемиста трапезарна маса, която отнема ценна площ.

Ако пък домът ви е достатъчно просторен, то ниската масичка се явява по-скоро допълнение, отколкото основна мебел в интериора. В този случай спокойно може да обособите отделен кът, а даже и няколко. И вече не е нужно да избирате по-масивен модел, а да оформите различни варианти чрез една или повече миниатюрни малки масички.

Оттук нататък следва само да се придържате към актуалните предложения. Особено модни са масичките “две в едно”. При тях по-малката влиза под по-голямата и така не отнема от въздуха в стаята. Хит са квадратните обемни модели от стомана и кристално стъкло. Те са подходящи за по-просторно жилище с модерно обзавеждане в черно-бялата гама.

Вариация на тази тема са масичките “три в едно”. Моделът от стъкло и стоманена основа е класически и е идеален при “хай-тек” обзавеждане. Но ако сте почитатели на Изтока, може да изберете и железния троен вариант. В този случай основната маса е продълговата, а под нея влизат две по-малки квадратни спомагателни.

По принцип при стъклените модели се забелязват няколко линии, обусловени от формата на плота. Правоъгълните са с метална основа и в стил “Людовик” или с основа от ковано желязо в духа на романтизма. Квадратните са поставени върху дървена рамка и като цяло имат доста стилизиран фасон. Кръгли сред актуалните предложения почти липсват, но за сметка на това има бъбрековидни модели.

Завръщат се и типичните за социализма ниски маси с два плота, при който горният е от стъкло. Предпочитаните материали за основа обаче са необичайни – череша и бамбук. Често пък стъклото е цветно.

Определено има тенденция към повторно налагане на моделите на две нива, но все още не може да се говори за масово явление. Единственото категорично присъствие е на масите-цилиндри на колелца от 70-те години. Хитро решение са моделите с подвижен горен плот. Не става дума обаче за удължаване или разширяване на масата, а за повдигане така, че да се използва спокойно като трапезарна.

Забелязва се и появата на етновълна, но за тенденция е още рано да се говори. И все пак, моделите с форма на табуретка, от тиково дърво, идващи от размирен Ирак, са сред търсените в Западна Европа. Нищо чудно следващия сезон да бъдат истински хит.

Продължават да бъдат актуални класическите стилни малки масички, изпълняващи предимно спомагателна функция. При тях “новото” е в материала – лакиран орех.

По принцип колкото по-изчистен е един модел, толкова по-моден ще бъде не само тази, но и следващата година. Това предричат архитектите. И налагат смело скромни маси от плот и четири крака, наподобяващи по-скоро на пейки, отколкото на домашна мебел, или дървени варианти, приличащи на гигантски табли за сервиране в леглото. Шлагер обаче са масивните дървени плотове, поставени директно на земята. Номерът в този случай е да се вземат поне няколко, и то в различни контрастни цветове.

Мебелите от снимките можете да намерите в мебелни магазини ЗАКС БГ.

Снимка 1

Снимка 2

Снимка 3

Снимка 4


Тези бутончета са връзки към сайтове, в които можете да качите линк към тази статия.
  • Svejo.net
  • Piron.bg
  • Lubimi.com
  • Pipe.bg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • del.icio.us
  • Digg

Оставете своя коментар

 

 

 

Можете да използвате тези HTML тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>