Дървените мебели – красота и удобство

При производството на модулни и корпусни мебели се използва дърво. Традиционно масивът от естествено дърво се счита за ценен материал: дървото изглежда много естетично приятно, топло на пипане, това е екологично чист материал, то може нееднократно да се ремонтира и обновява.

Вярно е, че дървото има някои недостатъци: дървото се страхува от огън и вода и е нестабилно на механични повреди, дървото изисква постоянни грижи. Високо качественото дърво, използвано в производството на мебели, трябва да бъде добре изсушено и да няма пукнатини. В производството на мебели, се използват такива ценни видове дървесина като дъб, орех,  махагон, бреза, ясен, бук, явор, череша. Главната “ценност” на горепосочените видове дърво е здравината. Днес мебелни магазини предлагат мебели от череша или орех главно внос. Вътрешните производителите на мебели предлагат предимно дъб, бук и бреза. Голяма част мебелите днес се правят от бор. Борът, не се счита за ценнен дървесен вид, основните му недостатък е, че продуктите на бора са “меки” – те лесно се повреждат, появяват се вдлъбнатини, драскотини.

Спалнята – най-доброто място за мебели, изработени от бор – много привлекателен външен вид и полезни за здравето. Също така, бор се препоръчва за детски стаи – евтин, екологично чист и приятен. Но за всекидневна, трапезария, коридор, е нужно да изберете мебели от по-трайни сортове дърво. Много интересен материал – т. нар. “Дървени щори”. “Дървени Щори” представляват Паяжина от многослойни дървесни плочи, които са на мека основа. Самата технология не е нова, изненадваща е възможността за нейното приложение в съвременните мебели. Както се оказва дървените щори със същия успех могат да бъдат врати на шкафчета.

В съвременната “мебелна мода” често се използват различни криволинейни форми, и “дървени щори” в това отношение е – незаменима находка. Дървеният фурнир – тънко парче от дървен материал, който е прикрепен към всяка основа (напр. ПДЧ) ,се покрива с мебелен лак с няколко слоя. Визуално се създава впечатление, че мебелта е покрита с фурнир изцяло , изработена от масивна дървесина. Цената на тези мебели е много по-малка, отколкото на мебелите от масив. Въпреки това, трябва да се отбележи, че за да получите ефекта на мебели от масив, фурнирът трябва да бъде много внимателно подбран като цвят и текстура.

Днес, мебелното производство предпочита предимно шведски и немски топлоустойчиви лакове за мебели.Като доказани са природните лакове базирани, като на пример, лакове на базата на пчелен восък.

При закупуване на мебели от масивно дърво, не забравяйте свойствата на дървения материал, от който е направена тази мебел. Борът е мека дървесина, но бук, дъб, череша, орех, и други – са по-твърди . Ето защо, за уютна спалня мебелите от бор ще са добре, но за кухня, трапезария и коридор е по добре да изберем мебели от по-масивно дърво. Винаги помнете: Натуралните продукти от дърво се нуждаят от специални грижи, така че се запасете с търпение и специални инструменти. Ако е необходимо, дървени мебели могат да бъдат ремонтирани и възстановени самостоятелно, но това е по-добре да го направи специалист.

Мебелите от снимките можете да намерите в мебелни магазини ЗАКС БГ.

Снимка 1

Снимка 2


Тези бутончета са връзки към сайтове, в които можете да качите линк към тази статия.
  • Svejo.net
  • Piron.bg
  • Lubimi.com
  • Pipe.bg
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • del.icio.us
  • Digg

Оставете своя коментар

 

 

 

Можете да използвате тези HTML тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>